Energeticky soběstačný hotel kompletně postavený za pouhé čtyři měsíce

Domácí zmrzlina, výborná káva, maso z vlastního chovu. Tak nás přivítal téměř jediný energeticky soběstačný hotel u nás. Navíc, k naší velké radosti, je celý postavený ze dřeva. Přestože to na první pohled není zřejmé. Pojďte jej dnes společně s námi navštívit a přesvědčit se, že dřevostavby už dávno nejsou jen „malé kůlničky na dříví“.

Nenechte si ujít:

 

Manželé Jana a Ondřej jsou nadšenými podnikateli a v Choťovicích na Kolínsku vedou rodinný hotel se špičkovým servisem. Nás hlavně zajímala jejich stavba z konstrukčního hlediska – hotel je totiž postavený jako moderní panelová dřevostavba. S majitelem, panem Ondřejem, jsme udělali rozhovor a zeptali se ho na několik otázek.

Pane Ondřeji, jak vás vůbec napadlo postavit si vlastní hotel?

S manželkou jsme se v hotelu poznali, tam byl asi počátek celého našeho příběhu. Ona pracovala na recepci, já jako manažer. K práci s lidmi máme oba blízko. Dalším faktem bylo to, že můj švagr a tchán už tou dobou vedli velký zemědělský podnik – dvě farmy s vlastní bourárnou masa a bioplynovou stanicí. Chtěli jsme uzavřít pomyslný koloběh rodinné firmy a mít i místo, kde se bude kvalitní maso spotřebovávat. To jsme si vzali na starosti s manželkou a vybudovali hotel s restaurací.

Proč jste si vybrali konstrukci ze dřeva?

Rozhodovala rychlost. Chtěli jsme samozřejmě, aby se investice do stavby začala co nejrychleji vracet. Celý hotel byl na připravené základové desce kompletně postaven během neuvěřitelných čtyř měsíců. A to se bavíme asi o 940 m2 zastavěné plochy. Měli jsme stanovený termín slavnostního otevření hotelu, který jsme chtěli dodržet, a podařilo se to.

Čtyři měsíce jsou opravdu krátká doba. Jak dlouho trvala montáž samotné hrubé stavby?

Každé patro se stavělo týden, střecha třetí týden. To už zároveň probíhaly práce i uvnitř.

Kdo vám celý hotel navrhoval?

Na návrhu se podílela celá naše rodina, především my dva s manželkou. Neměli jsme žádného architekta ani designéra, všechny nápady vzešly od nás. A projekt dělala realizační firma.

To je obdivuhodné, že jste si byli schopni vše vymyslet a navrhnout sami. Měli jste s něčím takovým předchozí zkušenosti?

S hotelnictvím ano, se stavbou a navrhováním ne. Vycházeli jsme z našich předchozích zkušeností z hotelů a práce ve službách.

Kdybych svěřil návrh designérovi, jsem přesvědčený, že interiér nebude tak funkční a účelný, jak jsme si ho představovali. V hotelích, kde jsem pracoval dříve, vypadaly interiéry od designérů sice skvěle, byl tam například krásný nábytek. Byl ale napevno přimontovaný ve foyer, takže když bylo potřeba převézt delší předmět nebo přeuspořádat prostor kvůli nějaké akci, nedalo se s ničím pohnout.

Nepůsobí funkční design na vaše návštěvníky až moc stroze?

Někdy slýcháváme zpětnou vazbu, že lidem hotel přijde nudný nebo strohý. My jsme ale vsadili na maximální funkčnost a díky tomu jsme velmi přizpůsobiví. Umíme hostit velké množství různých akcí. Někdy se nám sejdou i tři denně, to se nám tu potom pohybuje až 150 hostů. Míváme konference, svatby, sezónní kulinářské akce a spoustu dalšího.

Taky jsme tu nechtěli mít žádné harampádí a ozdobné předměty, na které se jen práší. Žena i já jsme „komínkové typy“, tudíž úklid a čistota jsou pro nás zásadní. Takže ano, možná je to tu  strohé, ale zároveň i vzdušné a funkční, se zaměřením na to, aby naši návštěvníci měli co nejvyšší komfort a aby vše sloužilo k těm účelům, ke kterým potřebujeme.

Co vše je součástí hotelového komplexu?

Je tu hotel, který nabízí dvacet velkých a prostorných pokojů, v přízemí je i bezbariérový pokoj. Dále restaurace, kongresové sály a menší salonky. Později jsme přistavěli další budovu, která slouží jako penzion s wellness, a propojili ji s hotelem lávkou.

Takovou kuriozitou je, že v rámci jednoho pokoje měl být malý sklad. Nakonec jsme z něj ale vymysleli dětský pokoj, čímž se tento apartmán stal nejoblíbenějším a nejčastěji navštěvovaným. 

Venku máme pro děti mini farmu, protože zjišťujeme, že městské děti dnes vůbec nepoznají hospodářská zvířata. Děti si můžou zvířata i nakrmit.

Půdorys hotelu:

Hotelová dřevostavba tvaru L má dvě křídla o délce 37 a 23 metrů. Zastavěná plocha je 940 m2. Hlavní prostor restaurace má 280 m2.

Půdorys 1.NP

Půdorys 2.NP

Kdo vám tuto velkou dřevostavbu realizoval?

Stavbu jsme svěřili firmě Wolf System z Prahy. Mají s velkorozměrovými dřevostavbami zkušenosti. Také to tehdy (před šesti lety, když jsme stavěli) byla jediná firma, která mi dokázala zaručit, že v restauraci a ve velkém kongresovém sále nebudou žádné sloupy. Docílilo se toho ocelovými nosníky, v restauraci máme tři a v sále dva. Dokázali přemostit místnost o šířce 8,7 metrů, což byl můj hlavní požadavek.

Nechtěl jsem sloupy, protože vím, jaká je to komplikace při provozu. Na všechny větší akce (svatby, konference) je to nepraktické, a navíc to nevypadá dobře. Sice jsou nosníky dražším řešením, ale vznikl nám velký, krásný prostor, který je velice variabilní. Díky promyšlenému návrhu a mobilnímu vybavení dokážeme během pár minut uspořádat prostor tak, že v restauraci usadíme 90 návštěvníků.

Nastaly v průběhu výstavby nějaké komplikace?

Nevybavuji si, že by byly na stavbě jakékoli komplikace. Firma řekla, že v pondělí přijede dvacet kamionů, a opravdu přijely. Šlapalo to jako hodinky. Na základě našich vlastních dobrých zkušeností jsme se stejnou firmou později realizovali i skladovací halu.

Jak se řeší požární bezpečnost u takto velké dřevostavby?

Splnili jsme všechny bezpečnostní a požární předpisy, s požárníky jsme neměli žádný problém. Dokonce nám řekli, že dřevostavba je nejbezpečnější budova z hlediska evakuace osob, protože dřevo odhořívá postupně a předvídatelně, což poskytuje dostatek požadovaného času.

Jak je to ve vašem hotelu s akustikou?

Než jsme začali stavět, objížděli jsme s manželkou různé hotely v okolí, abychom si „zmapovali terén“. A všimli jsme si, že když někomu ve vedlejším pokoji zvonil mobil, nebo někdo chrápal, bylo to často slyšet. Proto naším dalším důležitým požadavkem bylo, abychom měli širší příčky mezi pokoji, než jsou u zděných staveb, a aby tam byla dostatečná akustická izolace.

Na akustický komfort pro naše návštěvníky jsme tedy velice dbali už při návrhu. Všude v hotelu jsou také protihlukové dveře, koberce i stropy. 

A akustika v restauraci je skvělá. Je to i díky kójím, které tu vznikly vlastně docela náhodou. Je to velké plus oproti jiným restauracím, kde se zvuk nepříjemně odráží, a vy se musíte s lidmi u stolu překřikovat. U nás si můžete povídat potichu a neruší vás ani hovor od vedlejšího stolu.

Doporučil byste dřevostavbu dalším lidem?

Doporučil bych dřevostavbu každému. Co bych vyzdvihnul je to, že se tu velice dobře drží teplo. Za pět let jsme ani jednou nemuseli v restauraci topit! Dali jsme tam dvakrát větší radiátory, protože jsme se báli, že navržené budou nedostačující. Opak byl pravdou. Všechny přístroje v restauraci (ledovač, chlazení piva atd.) dokáží prostor skvěle „vytopit“ díky skvělé izolaci konstrukce.

Druhá věc, kterou jsem nezažil nikde jinde než u nás, je, že se nám nerosí okna. Nikde nekondenzuje žádná voda, nic neplesniví ani nikde neodkapává. To také považuji za velké plus.

Říkáte, že se v hotelu dobře drží teplo. Jak je to v létě? Nepřehřívá se?

Ano, to je jediná nevýhoda naší stavby, máme tu teplo. Když jsou horká léta, nahoře v pokojích je i 28 °C. Teď přemýšlíme, že pro příští sezonu vymyslíme vodní chlazení ve stropech, čímž se dá místnost pohodlně natemperovat na 22 °C.

Celá farma funguje velice udržitelně. Můžete popsat, jak jste toho docílili?

Jsme jeden z mála energeticky soběstačných hotelů v ČR. Stavbu jsme chtěli zrealizovat co nejšetrněji k přírodě, i proto jsme zvolili dřevo. Také máme uzavřený koloběh v produkci: Zasejeme, sklidíme, nakrmíme zvířata, vyrobíme si svoje kvalitní maso a uzeniny, které servírujeme u nás v restauraci a prodáváme ve třech prodejnách. Zároveň zásobujeme bioplynovou stanici, která nám vyrábí vlastní energii a teplo.

Energetická soběstačnost je pro nás jednou z priorit. Z naší vlastní vyrobené energie spotřebujeme jen 7 % a zbylých 93 % prodáváme.

I s odpady nakládáme šetrně. Skoro pět let jsme měli před hotelem jen jednu velkou černou popelnici na směsný odpad. Jinak 90 % našeho odpadu vytřídíme: plast, sklo, papír, železo, baterie, žárovky, bio. Nejvíce odpadu, který nám tu vzniká, je bio, a ten se dá zpětně použít v kompostu, který se zase vrátí na pole, a takto pořád dokola. Dokonalý a přirozený cyklus.

Jdeme cestou ekologického chovu zvířat (krav a prasat). Našim cílem je vyrobit kvalitní maso a smysluplně ho zužitkovat. Naše zvířata žijí na slámě, dostávají speciální krmení, mají nově opravené budovy s plastovými okny a větráním. Kvalitu jejich podmínek pravidelně kontrolují veterináři i certifikátoři. 

Děláme to, co podle nás dává smysl. Jsme ekologická a udržitelná farma s minimálním dopadem na životní prostředí. Věřím, že i díky tomu jsme za rok 2016 získali ekologického Oskara.

Vypadá, že svou práci děláte opravdu naplno a celým svým srdcem. Byl to váš sen mít hotel?

Nikdy jsem o tom takto neuvažoval, ale asi ano! Jsme s hotelem opravdu srostlí, je to náš život. Byli jsme tu s manželkou od začátku, hlídali jsme stavbu, dali do toho hodně ze sebe. 

Na začátku jsme si stanovili hodnoty, ze kterých jsme nikdy nechtěli slevit, a to jsou: poctivost, kvalita a čerstvost a oddanost práci. I proto si myslíme, že jsou u nás hosté spokojení. Klademe hlavní důraz na to, aby se k nám návštěvníci vraceli.

Nelezete si s manželkou někdy na nervy, když se vidíte v podstatě pořád?

Naopak. Jsem vděčný za to, že mým partnerem v podnikání je moje žena. My si naprosto rozumíme. Z deseti sedaček bychom vybrali tři nejlepší i tři nejhorší a shodli bychom se na 99 %. A takto to máme i v byznysu. V naprosté většině případů máme na danou situaci stejný názor. Takže se můžeme skvěle zastoupit a je to hodně důležité, že se dokážeme dohodnout. Mám člověka, na kterého je neskutečný spoleh, a ona to má ve mně, doufám, taky.

Taky jsme svými pány a uděláme si vše přesně tak, jak chceme. Například v každém hotelu, kde jsem pracoval, vždycky chyběly kávové lžičky. Tak tady máme 456 lžiček a jsme v pohodě.

Překvapilo vás v průběhu stavby něco? Ať už pozitivně, nebo negativně.

Jsme oba puntičkáři, a tak nás opravdu velice příjemně překvapilo, jak precizně navazovaly dodávky od Wolf Systemu. Přijel kamion, něco vyložil, po jeho odjezdu asi za osm minut přijel další kamion. To bylo úplně fascinující. Střídala se tu auta úplně plynule. Dokonale zvládnutá logistická dodávka materiálu. Budova je opravdu veliká, ale dostali ji celou pod střechu za 21 dní, což je opravdu neuvěřitelné. A nic se ani nereklamovalo.

Co byste poradil lidem, kteří se chystají stavět? Ať už velký, nebo malý dům.

Nevím, co bych vyloženě poradil, protože nejsem žádný stavař, a vůbec bych si nedovolil někomu radit. Ale doporučil bych lidem si určitě všechno pořádně dopředu promyslet. My jsme si dlouho kreslili půdorys a vzhled budovy, abychom do detailu domysleli, kam bude co orientováno z hlediska světových stran, jak bude probíhat každodenní provoz, kam umístit zásobovací dveře, kde bude zahrádka, jak se na ní lidé dostanou a tak dále. Rok a půl jsme to vymýšleli a zlepšovali, diskutovali o tom. A díky tomu bychom dnes na celém hotelu nic neměnili. Jsme s ním velice spokojeni.

Děkujeme majiteli za rozhovor a přejeme mu úspěšné podnikání v jeho dřevěném hotelu. 

 

Informace o stavbě:

Typ stavby: hotel s restaurací a kongresovým sálem
Konstrukční systém: panelová dřevostavba s 5 ocelovými nosníky
Rozměry stavby: 1. křídlo: 37 x 16 m, 2. křídlo 23 x 15 m
Zastavěná plocha: 940 m2
Doba výstavby hrubé stavby: 3 týdny
Celková doba výstavby (bez základů): 4 měsíce
Realizační firma: WOLF SYSTEM
Zdroj: Dřevostavitel.cz

Přečtěte si další příběhy našich klientů >>